✅ Yurt Dışına Çıkma Girişimi – III. FRANSA (2021 / ERASMUS+ Değişim Programı)
- ℹ Evet, sonunda gerçekleşebilen bir hikayedeyiz. Diğer bölümlerden farklı olarak her ne kadar pek video içermeyecek olsa da kişisel deneyimi baz aldığı ve adım adım aktarılacağı için Rennes’e varana kadar ki kısım biraz daha vlog tadında olacak diyebiliriz.
- ℹ Süreçler ve fırsatlarla ilgili daha nesnel bilgileri ise Konaklama ve Crous Yurtları kısmından itibaren bulabilirsin
- ℹ Ben yine de size başımdan geçen süreçleri ve onları nasıl yönettiğimi anlattığım bu ilk bölümü de okumanızı tavsiye ederim.
İyi okumalar 🙌🏼
- ✅ Yurt Dışına Çıkma Girişimi – III. FRANSA (2021 / ERASMUS+ Değişim Programı)
- Belirsizlik, Riskler ve Evrak Süreçlerinde Karşılaşılan Zorluklar
- Vize ve Sosyallik Sorununa Çözüm 🎯
- Yolculuk ✈
- 🏘 Konaklama ve CROUS Yurtları
- 🏙 Şehir Olarak Rennes
- 🛒 Alışveriş – Mutfak & Hijyen Malzemeleri, Gıda Temini
- 📶 Telefon Hattı ve İnternet Paketi Temini
- 💳 Ulaşım Maliyetleri ve Abonelik Edinmek
- 🏫 Okula Uğramak & Öğrenci Kartı Edinmek – ESC Rennes School of Business
- 🇫🇷 Fransa'da Banka Hesabı Açmak
Belirsizlik, Riskler ve Evrak Süreçlerinde Karşılaşılan Zorluklar
Önceki iki başarısız girişimden sonra bu; okul bitmeden yurtdışına çıkmak, farklı bir kültüre tanıklık etmek, birçok farklı kültürden insanlarla tanışmak ve dilimi geliştirmek için son fırsatımdı ve her ne olursa olsun bir şekilde çıkmak istiyordum. Sınavına girdim ve katılmaya hak kazandım. Ama maalesef o kadar belirsiz ve riskli bir durumun içindeydik ki önceki kötü deneyimlerimle birlikte de neredeyse cayacaktım. En sonunda en büyük pişmanlıklar hiç yaşanamamışlardan gelir diyerek buna da atıldım.
Atıldım ama o kadar kolay olmadı. Türkiye’nin ekonomisi gün geçtikçe kötüleşiyor, kur farkı git gide açılıyordu. Bir taraftan ise pandemi nedeni ile tüm dünyada bütün mağazalar ve dükkânlar kepenk indiriyor, ülkeler sınırlarını dış ülkelere kapatıyordu. Böyle bir belirsizlik durumunda hangi ülkenin kimi ne için kabul edip etmeyeceği ise tam bir muammaydı ve ani şekilde değişiklik gösterebiliyordu. Bunların yanı sıra Fransa’ya gittiğimde okulun açık olup olmayacağının belli olmaması, çoğu mağazaların, restoranların ve kafelerin kapalı olabileceği, hiç kimseyi tanımamak, tamamen hiç tanımadığın bilmediğin bir ortama adım atacak olmak ve en kötüsü ise odaya tıkanıp kalma riski beni aşırı bir tereddütte sokmuştu. Kafam oldukça karışıkken yine de evrak süreçlerini ilerletmeye çalışıyordum. Bu süreçler ise başlı başına ayrı bir sıkıntıydı, danışmanlar pek bir şey bilmiyordu ve bu süreçlerden anlayan, geçen kimseyi de tanımadığım için her bir konuyu teker teker araştırıp iletişime geçip kendim çözmem gerekiyordu. Böyle olunca da süreç daha bir zorlaşmıştı ve oldukça sancılı bir şekilde ilerliyordu.
Vize ve Sosyallik Sorununa Çözüm 🎯
Sürecin artık sonlarına doğru ilerlerken ve okuldan dil belgesi almaya gittiğimizde geçen sene giden öğrencilerden biri ile karşılaştık ve tanışmış bulunduk. İlerleyen süreçlerde kafam oldukça karışıkken kendisine danıştığımda sosyallik, odaya tıkanıp kalma, yaşam maliyetleri ve benzeri kaygılarımı yenmem konusunda oldukça cesaretlendirdi. Bunun üzerine burs hakkı kazandığımı öğrenmem sonucunda gitme konusunda tamamen netleşmiştim. Ama halen vize ve sosyallik sıkıntısı vardı bunlara da çözüm getirmeliydim. Vize sıkıntısı için araştırdığımda Fransa öğrencilere özel olarak kapılarını açık tutuyordu ve sosyallik için ise biraz daha girişken bir çaba göstermem gerekti.
Normalde 7 Ocak’ta orada olmam gerekirken 6 Ocak gibi ancak vizeye başvurmuştum ve 7 Ocak’ta online olarak ilk ders Microsoft Teams‘den başlamıştı. Böylelikle her bir ders için sınıftaki öğrencileri görebiliyor, özelden mesaj gönderebiliyordum. Hemen bir Whatsapp ve Facebook grubu oluşturdum, dijital sınıflardaki her bir öğrenciye özel mesaj ve davet linkleri ile “diğer uluslararası öğrencilerle tanışmak ve sosyalleşmek istersen davet linki altta 🎉” yazarak gönderdim. Ben henüz oraya varmadan grup hemen hemen 100 kişiyi bulmuştu. 1 hafta sonra vizem çıktı. 25 Ocak tarihinde oradaydım. Hemen ilk buluşmayı organize edip birçok insanla tanışmanın yanı sıra birçok insanın tanışmasına ve sosyalleşmesine aracı oldum. Böylelikle sosyallik sorununu da çözmüş bulundum.
Grup ve etkinliklerden daha detaylı olarak bahsedeceğim, isterseniz hikayeye başlayalım 🤗
Yolculuk ✈
Tüm bu süreçlerden sonra sonunda yola çıkacaktım. Tarih 25 Ocak 2021 idi, ertesi sabah saat 10.30’da Paris-Orly Havalimanı’na uçağım vardı. Erasmus+ bursundan yararlanabilmem için Türkiye’deki devlet bankası olan Halk Bankası’ndan hesap açıp bilgilerimi sunmam gerekiyordu. Hesabı daha önceden açmama rağmen uygulamadan hesabıma bir türlü giriş yapamıyordum. Arayıp irtibata geçtiğimde şubeye gelmek zorunda olduğumu söylediler oysa benim ertesi gün sabahtan uçağım vardı. Diğer taraftan ise hesabı açtıramazsam burstan dönene kadar asla yararlanamayacaktım, bu da benim için büyük bir sorundu. Banka saat 09.00’da açılıyordu ve benim uçağım tam olarak 10.30’daydı, uçağa kabul işleminin 45-60 dakika önceden sona erdiğini göz önünde bulundurursak benim hemen yarım saat içinde işimi halledip uçağa yetişmem gerekiyordu. Tek çarem ertesi sabah çok erken saatlerde gidip tüm bagaj işlemlerini tamamlamak ardından dönüp bankanın açılmasını beklemek ve hemen yarım saat içerisinde işimi çözüp uçağa yetişmekti.
Evden sabah 05.00 gibi çıktım, saat 07.00’de de oradaydım.
25.01.2021 – Sabah 07.00 ( Halkbank Kurtköy Şubesi – Pendik / İST) 🏦
2 saat boyunca bankanın önünde bekledim, bankacılar gelir gelmez durumumu açıkladım. Hemen halledip çıkmalıydım. Saat 09.00′ da açıldı, açılır açılmaz işimi çözdüm. Saat 09.25 gibiydi, hemen çıktım ilk taksiyi çevirip havalimanına geçtim. Neyse ki tam zamanında vardım da hemen işlemleri halledip içeri geçtim.
İşte bazen risk almak gerekiyor, almazsam bu sefer daha büyük bir riski yüklenmek zorunda kalacaktım..
Böylelikle maceraya başlamış bulunduk
I. Uçak ✈
Yolculuk 3-3,5 saat civarı sürdü. En sonunda Paris-Orly Havalimanı’na iniş yaptık. Şimdi Rennes’e yolculuk yapmak için oradan Montparnasse Tren İstasyonuna geçmem gerekiyordu. Tren biletinin saatini uçak biletinin iniş saatinden iki saat sonraya almıştım ki rahat rahat gideyim, kaçırmayayım. Neyse indik, indikten sonra pasaport sunuluyor ardından bagaj alım kısmına geçiliyordu. İndikten sonra pasaport sunma bölümüne geldim, herkes gibi sıraya girip beklemeye başladım. O sırada arkamdaki birkaç kişi Montparnasse’a giden otobüslerin iptal edilmiş olma ihtimali hakkında konuşuyorlardı. Ben de aa öyle mi ben de o tarafa gidiyorum en kötü bir taksi ayarlar beraber gideriz dedim. Pek de süreçleri bilmediğim için oradaki kişilerden biri ile iletişim kurmaya başladım. Nasıl giderim, nasıl yaparım v.s gibi sorular için yardımcı oluyordu sağolsun. Ahmet’miş ismi o da benim gideceğim tarafa gidecekmiş, iyi Ahmet abi o zaman bagaj almanın orada bekliyorum ben seni dedim, geçtim.
❗ Pasaport sunum sırası bana gelmişti. Vizem olmasına rağmen birçok sorguya tutuldum, işte “ne için geldin , ne yapacaksın , buna dair evrağın var mı ?” gibi sorular ki başta iki kelime İngilizce konuşup tamamen Fransızca’ya döndü neyse ki gitmezden A1 seviyesine kadar Duolingo ve Busuu’dan çalışmıştım. Çat pat kelimelerden yakalayınca hemen yanımdaki evrakları çantadan çıkardım, içlerinde okulun gönderdiği kabul mektubu da vardı. Halbuki böyle bir şeyi yanımda getirmek ve sunmak zorunda bile değildim ama önceki kötü deneyimlerim sonrasında artık hiçbir aksilik çıkmasını istemediğim için karşılaşabileceğim her türlü sorunu olabildiğince göz önünde bulundurarak hareket etmeye çalışıyordum. Herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimaline karşılık ilgili bütün evrakları bir hafta önceden bastırıp dosya haline getirmiştim. Böylelikle sorulduğunda doğrudan sunabildim ve böylelikle sorunsuz bu aşamayı da geçmiştim.
Daha sonra, bagaj alanında bavulumu bekledim. O sıra Ahmet abininki daha erken gelmişti sanırım, benimkisini de aldık çıktık. Dışarıdaydık artık, otobüslerin olduğu tarafa geçecektik.
II. Otobüs 🚍 > Metro🚇
Geçtikten sonra bahsedilen otobüslerin salgından ötürü kaldırıldığı lakin yine de şehir içine giden otobüslerin olduğunu öğrendik. Böylelikle otobüs, metro yaparak Montparnasse Garı’na ulaşabilecektik. Havalimanından gara kadar Ahmet abi her konuda yardımcı oldu, biletlere para bile ödetmedi sağolsun. Otobüs’te uzun uzun muhabbet ettik. Daha sonra Paris’in ortalarına geldiğimizde metro için indik ve metroya aktarım yaptık. Metroya aktarma yaparken bir Iraklı vardı ona sorduk nasıl gideriz vesaire diye beni takip edin dedi, takıldık peşine, bir noktadan sonra kendi yoluna ayrıldı. Biz de yolu takip edip bindiğimiz tren ile Montparnasse’a geçiş yaptık.
III. Tren🚆
Montparnasse’da Ahmet abi kahve ısmarladı, bende de haşhaşlı börek vardı onu paylaştım beraber oturduk hem muhabbet ettik hem enerji aldık 😄. Muhabbete öyle bir dalmış olacağız ki zaman epey geçmiş, bir kalktık ki tren neredeyse kalkacak. Hemen koştura koştura trenin kalkacağı peronu aramaya başladık, giriş katındaydık. Bu kattaki peronları teker teker kontrol etsek de benim peronumu bir türlü bulamıyorduk. Telaşla ararken en sonunda üst katta olduğunu öğrendik. Bir Fransız da yana yakara bir peronu arıyordu. Ahmet abi ne tarafa gittiğini sordu, o da benimle aynı perona gidecekmiş, Fransızca durumu açıklayıp beni ona emanet etti. Adam beni takip et dedikten sonra bir anda bavulla koştura koştura üst kata doğru çıkmaya başladı. Ben de bavullarla telaşla peşinden koşmaya başladım. Yaşlıca bir adam da ama iyi koşuyordu 😂, zor yetiştim bavullarla. Yukarı çıktığımızda güvenlik artık trenin yolcu almadığını, kapıların kapandığını söyledi ve bitti diyerek bizi içeri almadı. Böylelikle treni kaçırmıştık 😥 .
Artık yapacak bir şey yoktu. Mecbur yeni bilet alacaktık. İngilizce bilip bilmediğini sordum, neyse ki biliyormuş. Yapacak bir şey yok dedim, yeni bilet alacağız. Bilet makinesini göstererek şuradan mı alıyoruz dedim, evet dedi. Beraber gittik en yakın bilet bir saat sonrasınaydı, önce o bilet aldı kendine. Daha sonra ben alacaktım. Almak için kredi veya banka kartı gerekliydi. Benimkiler çalışmıyordu. O yüzden nakit karşılığını size elden ödemem karşılığında benimkisini de siz öder misiniz dedim . Kabul etti, daha sonra sistem Fransız telefon numarası istedi, benim telefonum yoktu. Adam sağolsun, benim yerime girdi telefon numarasını da. Bu şekilde çözdük. Daha sonra, gideceğim okul olan Rennes School of Business içerisinde Wellcome Team denilen özellikle yabancı öğrencilerin karşılanması, öğrencilerin kendi aralarında sosyalleşmesi, gezi ve çeşitli etkinlikler düzenlemesi işlevlerini yerine getiren bir kulüp vardı. O kulüp ile daha önceden anlaşmıştım, Rennes’e varacağım tarih ve saat aşağı yukarı belli idi. Beni metrodan karşılamaya geleceklerdi. Treni kaçırdığım için onlara da bildirmeliydim ama internet yoktu. Bu durumu Fransız adama açıkladım, sağolsun internetini paylaştı, bu şekilde onlarla iletişime geçtim ve varamayacağımı bildirdim bu şekilde çözülmüş oldu.
Sonrasında, bilet saatimize halen 40-45 dakika olduğu için istasyon içerisinde bir kafeye oturduk. O adam da kahve ısmarlamayı teklif etti, henüz içtim dedim, teşekkür ettim. Beraber oturup muhabbete başladık. Ben ama neden ise hala tam olarak Fransa’da imişim gibi hissetmiyordum. Bir yabancılık yoktu, halen. Neler yaptığını sordum, sanırım bilgisayar mühendisi idi ama daha çok yatırımlarla ilgili algoritmalar geliştirmişti, onların üzerinden işlem yapıyordu. İlginç bir adamdı. Daha sonrasında laptopunu açarak bana metro ağlarını ve nasıl gidebileceğimi gösterdi. O da oldukça yardımcı oldu.
https://cartometro.com
Vakit geldiğinde kalktık beraber trene geçtik. Telefonumu çıkarıp irtibatta kalmayı isteyip istemediğini sordum, bu kadarı yeterli dedi.. Pekâla, teşekkürler her şey için, iyi günler beyefendi dedim, trenime geçtim.
Tren Yolculuğu – Paris to Rennes
🚆
Tren biletlerini OUI.sncf sitesinden aldım. Siz de eğer Fransa’nın herhangi bir yerine trenle seyahat edecekseniz bu site üzerinden gideceğiniz konuma göre tren biletinizi satın alabilirsiniz.
IV. Metro🚇 > ✅
Paris’ten Rennes’e vardığımda akşam üzeriydi. Trenden indikten sonra hemen tren istasyonu içerisinde Gares adlı metro istasyonundaydım, oradan bilet alıp Villejean‘a geçmem gerekti. Ancak bilet alma makinesi yalnızca bozuk para ya da kredi kartı kabul ediyordu, ben de ise ikisi de yoktu. Bilet almaya uğraşıp dursam da paramı yüklediğim kartım çalışmıyordu. Bozuk para da üzerimde olmadığı için bir türlü işin içinden çıkamamıştım. Metro önünde sorun yaşayanlara yardımcı olmak için bekleyen metro şirketine bağlı yaşıtım iki öğrenci vardı. Neyse ki İngilizce biliyorlardı, sorunumu anlattım, gelip denedilerse de olmadı. Bu sefer bir şekilde parayı bozmam gerekti ki bozuk para ile bilet alabileyim ama saat 18.00’yı geçmişti artık ve 18.00’den sonra kapanma olduğu için tüm dükkanlar neredeyse kapatmıştı. Açık olan birkaçına sorsam da yardımcı olamayacaklarını söylediler. Görevlilere tekrar sordum, yardım edeceğiz diye seferber olsalar da yine bir sonuç alamadık. Henüz istasyon içerisindeydik görevlilerden biri dışarıdaki oteli işaret ederek isterseniz bir de oraya sorun dedi. Çıkmadan önce Ziraat Öğrenci kartımı deneyeyim dedim, neyse ki o çalıştı da o şekilde alabilmiştim bileti.
❗ Eğer yurtdışına çıkacaksanız ve yanınızda para götürmeyi düşünüyorsanız öncelikle hesabınızı uluslararası alışverişe açtığınızdan emin olmalısınız. Ardından (Türkiye’de yaşayanlar için eğer ana hesabınız TL ise ki genelde özellikle bir işlem yapmadıysanız TL’dir) alışveriş yaparken bankanın anlık kur satış fiyatının karşılığına göre hesabınızdan kesinti yapılır. Örneğin 10 Euro’luk bir alışveriş yapacaksanız ve banka Euro Satış Fiyatı 9 TL ise 9*10=90 TL hesabınızdan düşülür. Ama eğer hali hazırda döviz hesabınız varsa ve tasarruflarınızı orada tutarken harcamalarınızı bu hesap üzerinden yapmayı düşünüyorsanız. Bankanız ile iletişime geçip ana hesabınızı Euro hesabına çevirmek istediğinizi bildirin. Böylelikle harcamalarınızı tasarruflarınızdan yapıyor olacaksınız.
Bu şekilde sonunda yurda ulaşmıştım. 🌃
🏘 Konaklama ve CROUS Yurtları
Fransa’da erasmus yaparken kalacağım yer Fransa’da devlet yurtları olan CROUS yurtlarından biriydi, ilk tanım olarak Türkiye’deki KYK yurtlarını anımsatıyor diyebiliriz. Diğer yurtlara nazaran burası çok daha ekonomiktir. Ayrıca diğer apart ve odalar için henüz ülkeye varmadan talep edilen depozito ve kira ödemek gibi zorunluluklarından sizi kurtarır. Böylelikle ödemeyi oraya vardığınızda yaparsınız, bu da sizi dolandırıcılardan korur ve kendinizi garanti altına almanızı sağlar. Tabi ki odaların ve apartların da kendilerine göre avantajları vardır. Daha sonra tartışacağız.
O gece vardığımda saat 19.30 gibiydi, sokağa çıkma yasağı olduğundan sokaklarda neredeyse kimsecikler yoktu, tek tük insanlar vardı. Bavullarla gidip yönetimin kapısını çaldım, içeri alıp rezervasyonum olup olmadığını sordular, tüm evrakları beraberimde getirmiştim, çıkardım gösterdim. Daha önceden imzalayıp gönderdiğim anlaşmalardan birinin benzerini çıkartıp tekrar imzalattılar, daha sonra ödeme yapmaya çalışınca kartlar çalışmadı, yine her zamanki gibi. Sonuçta param Ziraat’in içinde değildi, TEB’deydi. Böyle olunca o gece ödeme yapamadım, ama neyse ki yine de dışarıda bırakmadılar. Nakit kabul etmiyorlardı. Ondan sonra defalarca gidip ödemeye çalışsam da olmadı, doğrusu çalışmayacağını bilmeme rağmen bilerek gidiyor, “ödeme yapmak istiyorum ama denesem de olmuyor, bana biraz süre verin” demek için yapıyordum. Gider gitmez ertesi günü bankaya başvurmuştum zaten, hesabın açılması 3 hafta civarı sürdü. Artık ödeme yapın yoksa yaptırım uygulayacağız vesaire şeklinde uyarı yapıyorlardı, yaptırım olarak ne yaptıklarını sorduğumda konsolosluğa bildirdiklerini söylediler ve normal olarak odayı boşaltma gibi çeşitli süreçler. Konsolosluk uyarısı benim için yeterliydi 😅. Daha sonraki günlerde kartımı posta kutuma bırakmışlardı. Aldım paramı yükleyip bir depozito, iki ayın kirası (Ocak ayı bitmişti, Şubat’ın süresi gelmişti, depozito ise zaten başta ödenmesi gereken miktardı) şeklinde ödedim bu şekilde çözüldü.
✅ BNP PARIBAS Fransa’da en yaygın bankalardan biridir. Eğer Fransa’da komisyonsuz para çekmek istiyorsanız. Gitmeden önce BNP PARIBAS’nın alt kuruluşu olan TEB’ den hesap açarak Fransa’daki tüm BNP Paribas ATM’lerinden komisyonsuz bir şekilde para çekimi yapabilirsiniz.
❗ Ancak bu ATM’ler TEB kartından yalnızca para çekimine izin vermektedirler. Para yatırmak isterseniz bu seçeneğiniz yoktur. Bunun için ya Fransa’daki bir bankadan ya da uluslararası bir bankadan hesap açmanız gerekmektedir.
Kaldığım yer kişisel tuvalet ve banyoyu içeren mutfağın ise paylaşımlı olduğu 9m2 olan bir oda’ydı. Ben kira olarak aylık 244€ ödüyordum. Bu miktar colocation denilen yalnızca odanın kişisel olduğu ve tuvalet, banyo ve mutfağın paylaşımlı olduğu alanlarda daha da düşüyordu, 160€’lara kadar bulabiliyordunuz.
Video: 25.01.2021 – 22:09
✅ Fransa’daki devlet yurdu olan bu CROUS yurtlarına kişisel olarak başvuru yapılamamakta ancak kurum ve kuruluşlar aracılığıyla başvuru yapılabilmektedir. Genellikle kiralar en azından Rennes ve çevresi için konuşacak olursak 160 € ‘dan başlayarak 350€ ‘lara kadar çeşitli yurtlar bulunabilmektedir. Eğer Fransa’ya gelişinizde sizin için en önemli kriter maliyet ise konaklama adına araştırmanız gereken ilk yer CROUS yurtlarıdır.
✅ Tek yapmanız gereken kayıt işlemlerinizi olabildiğince hızlı tamamlayıp okul aracılığı ile geliyorsanız okulunuz ile irtibata geçerek CROUS yurtlarında kalmayı talep etmektir. Eğer boş yer var ise sizin için rezervasyon yapılır. Sonrasında ise çeşitli taahhütleri yerine getirdikten sonra ödemeyi oraya vardığınızda yapabilme imkânınız doğmaktadır. Öyle ki eğer ödeme yapabileceğiniz kartınız yoksa ve bankaya başvurup yeni kart çıkartmak zorundaysanız bu süreç iki üç haftayı bulabilmekte böyle olunca ise CROUS yönetimindeki kişilerin inisiyatifine bağlı olarak 1 aya kadar gecikmeli ödeme yapabilme ihtimaliniz olabilmektedir ancak genelde hoşgörü göstermektedirler.
❗ Yine de şuna dikkat etmekte fayda vardır, eğer size belirtilen süre içinde ödeme yapmazsanız durumunuzu konsolosluğa bildirerek bir sonraki vize işlemlerinizi sıkıntıya sokabilirler ve çıkarılma tehlikesi ile karşı karşıya kalırsınız.
Genellikle talep edilen bir aylık kira karşılığı depozito ve ilk ayın karşılığı ödemesidir. Genelde yanınızda nevresim takımı götürmeniz yeterlidir, battaniye ve yastığı onlar size temin etmektedirler. Mutfak malzemelerinizi ise kendiniz satın almanız gerekmektedir.
❗ Ayrıca CROUS yalnızca yurtlardan ibaret değildir. Ayrıca şehirlerin çeşitli yerlerinde restoranları da vardır ve bu restoranlardan 1-2€ gibi düşük ücretlerle yemek alabilmektesiniz. Dahası, bu restoranlarda haftada iki kere öğrencilere ücretsiz erzak yardımı yapmaktadırlar. Bu yardımlardan yararlanmak için öğrenci kartınızı göstermeniz yeterlidir.Şimdilik bu şekilde üstünden geçelim, daha sonra detaylı bir şekilde ele alacağız.
O zamana kadar daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.
(Bir çeviri eklentisine ihtiyacınız olabilir.)CROUS ile ilgili detaylı bilgi için: 👉🏼 Buraya tıklayınız 👈🏼
CROUS yurduna ilk vardığınızda işlemlerinizi tamamlayıp odanıza geçerken size yandaki görselde olduğu şekilde aylık WIFI kodu vereceklerdir. İlk vardığınızda internete ne kadar ihtiyacınız olacağını düşünürsek aklınızda bulunmasını öneririm 😉
Mesela yandaki görselde 01/01 – 31/01/2021 yani Ocak ayının birinden otuz birine kadar geçerli olduğu yazıyor. Bu tarihten sonra mevcut kodunuz geçerliliğini yitireceği için tekrardan ofise gidip kod istemeniz gerekecek.
XANNRPEK yazan ise sizin WIFI şifreniz olacaktır.
🏙 Şehir Olarak Rennes
Rennes birçok uluslararası ve ulusal öğrenciyi barındıran tatlı bir üniversite şehridir diyebiliriz. Neredeyse 67.000 öğrenci barındırmaktadır ve bu oran nereyse nüfusun dörtte biridir. Dolayısıyla şehirde öğrencilere bu nedenle önem verilmekte, çeşitli etkinlikler öğrenciler için düzenlenebilmektedir. Bu gibi nedenlerle aynı zamanda öğrenci üzerine kurulabilecek işler için de yüksek bir potansiyel taşımaktadır diyebiliriz.
Şehir birçok farklı üniversiteye ev sahipliği yapmaktadır:
- Université Rennes 2
- Université de Rennes
- Faculté de Droit et de Science Politique – Université de Rennes 1
- Présidence de l’Université de Rennes 1
- Rennes School of Business
- Sciences Po Rennes
- INSA Rennes
- École normale supérieure de Rennes (ENS Rennes)
- L’Institut Agro – Agrocampus Ouest Rennes
- Université Bretagne Loire
- École des hautes études en santé publique
- École Nationale Supérieure de Chimie de Rennes
- Institut Catholique de Rennes
Şehrin bir kısmı sıradan normal binalarla örülüyken şehir merkezine doğru ilerledikçe daha yapısal ve estetik binaları görebiliyorsunuz. Özellikle République taraflarına vardığınızda birçok farklı kamu binası, sokakları, estetik ve tarihi yapıları ile Avrupa’da olduğunuzu hissedebilirsiniz. Yoğun bir metropol kalabalığından uzak, sakin hoş bir şehirdir Rennes. Şehrin birçok yerinde insanların gezebileceği, spor yapabileceği, ailesiyle vakit geçirebileceği parklar vardır. Hatta korona salgınından sebep buluşabilecek, zaman geçirebilecek pek yerimiz olmadığından en çok parklarda vakit geçirdik diyebilirim. Öyle ki, kafelerin çoğu kapalıydı, restoranlar ise yalnızca paket servis yapıyordu bu nedenle zaten başka seçeneğimiz zaten yoktu. Ondan dolayı çeşitli mağazalar ve kafeler hakkında pek bilgi veremeyeceğim.
📸 Öyleyse gelin şehrin çeşitli noktalarında çektiğim, telefonumun hafızasında kalan görsellere bir göz atalım:
Parc de Villejean – Konakladığım yere yakın olması dolayısıyla da ortam ve işlevselliği ile de en çok zaman geçirdiğim, en sevdiğim parklardan biridir.
Detaylı bilgi için bu adresi ziyaret edin : 👉🏼https://www.tourisme-rennes.com/en/👈🏼
🛒 Alışveriş – Mutfak & Hijyen Malzemeleri, Gıda Temini
Öncesinde de bahsettiğim gibi mutfak malzemelerini de kendiniz satın almanız gerekiyor. Ben şahsen bu konuda pek araştırma yapmadım, doğrudan tüm ihtiyaçlarımı en yakınımdaki Carrefour‘dan satın aldım. Sahi çevre marketleri incelediğimde ise yine fiyatlar aşağı yukarı aynıydı. Fransa Rennes’deki market fiyatlarını merak edersiniz ve bir göz atmak istersiniz diye, buraya tam olarak sıklıkla alışveriş yaptığım marketin linkini bırakıyorum. Böylelikle katalogları indirebilir, Rayons kısmında güncel ortalama fiyatları görebilir ve kendinize göre bir maliyet analizi yapabilirsiniz:
>> https://www.carrefour.fr/magasin/market-rennes-villejean
(Aynı zamanda Fransa geneli için de aynı siteden fiyat analizi yapma olanağınız bulunmaktadır.)
Siteye gittiğinizde aşağıdaki gibi bir görüntü göreceksiniz. 👇🏼
Kırmızı ile işaretlediğim alandaki görsellerin her biri bir indirim kataloğudur.
Üzerlerine tıklayarak fiyatları inceleyebilirsiniz.
Ayrıca sol üstte Rayons yazan üç çizgiye tıklarsanız oradan her ürün kategorisindeki ürünleri görebilir ve teker teker fiyatlarını inceleyebilirsiniz.
Ayrıca ortalama fiyatları görmeniz için yaptığım alışverişlerin fişlerini derledim. Fiyatlar konusunda daha fazla içgörü edinmek için hemen alttaki fişleri inceleyebilirsiniz. 👇🏼
❗ Fişleri yakınlaştırabilmek için üzerine bir kere tıkladıktan sonra görsele sağ tıklayıp “resmi yeni sekmede aç” diyebilirsiniz.
✔ Şimdi sizin için buraya bir de temel alacaklar listesi çıkaralım.
Belirtelim ki aşağıdaki malzemelerin tamamı hatırlatma amaçlıdır ve tek kişilik ihtiyaç için düzenlenmiştir, kendinize ve ihtiyacınıza göre şekillendirebilirsiniz.
🧻 Hijyen Malzemeleri
– El yıkama sabunu – 300G / 1.89€
– Bulaşık deterjanı – 750ML / 1.17€
– Bulaşık süngeri – 2 PAKET / 1.59€
– Bulaşık teli – 2 TANE / 0.99€
– Silme Bezi (Ben giderken yanımda götürmüştüm, sarı bezlerden.) – 2.65€
– Peçete – 110 Adet / 0.92€
– Tuvalet peçetesi – 12 Rulo – 2.09€
– Şampuan – 1.65€
– Askı (Elbiselerinizi dolaba asmak için ihtiyacınız olacak.) – 1.90€
– ve diğerleri.
+ İlk Seferlik Toplam Ortalama Hijyen Malzemeleri Maliyeti : 14.85 €
👨🏼🍳 Mutfak Malzemeleri
– Bir küçük boy tencere – 11.55€
– Bir adet kepçe – 1.99€
– Bir adet kevgir – 1.99€
– Bir tane bıçak – 1.35€
– Bir takım kaşık (Genelde tekli satılmıyor ama 3’lü veya 6’li şekilde bulabilirsiniz.) – 6 Adet / 1.35€
– Bir takım çatal (Genelde tekli satılmıyor ama 3’lü veya 6’li şekilde bulabilirsiniz.) – 6 Adet / 2.10€
– Bir adet soyacak – 5.40 €
– İki tane kase – 1.60€ *2 = 3.20€
– İki adet tabak – 2.99€ *2= 5.98€
– İki adet kulplu bardak / fincan – 1.50€ *2 = 3€
– İki adet su bardağı – 1.40€ *2 = 2.80€
– Bir adet büyük süzgeç – 2.10€
– Bir kesme tahtası veya başka bir materyal de kullanabilirsiniz. – 2.50€
– İsteğe bağlı olarak kettle – 24.90€
(Her ne kadar yangın çıkma ihtimalinden ötürü CROUS yurdunda elektrikli eşya barındırmak yasak olsa da içeriye mutfak kuran arkadaşlarım da yok değildi.)
+ İlk Seferlik Toplam Ortalama Mutfak Malzemeleri Maliyeti : 45,31 € (+ KETTLE 24.90 = 75.21€)
🍲 Gıdalar
Korona döneminden sonra koku ve tat duyum bozuntuya uğramıştı. O dönemde et, tavuk, yumurta ve her türlü et türevine ait kokular ve tatlar tiksindirici geliyordu bana. Bu nedenle o dönem için daha çok vejetaryen olarak beslendim, ancak dönemin sonuna doğru cesaret edip yiyebilmeye başlamıştım, sonrasında düzeldi neyse ki. Yemekler için daha çok baklagiller ve çeşitli karbonhidratları tüketiyordum. Baklagiller pek sıklıkla Carrefour‘da bulunmadığından daha çok Carrefour’un tam karşısında bulunan yerel market SUPERASYA‘dan satın alım yapıyordum. Ayrıca Rennes’e gidecekler için söylemeliyim ki burada çoğu Türk ve Arap ürünlerini bulabilirsiniz. Mesela ben Carrefour’a baktığımda salça ve yoğurt bulmakta zorlanmıştım ama buradan tedarik edebiliyordum.
Şimdi bu bölümde yemeklerden ziyade sıklıkla satın aldığım ve tükettiğim aperatif, öğün arası ve destekleyici ürünlerden bahsedeceğim. Bu bölümü bir hatırlatma veya bir tavsiye gibi alabilirsiniz 😊
Peynirler 🧀
1- BRIE (Öğün arası, kahvaltılık) – 200G / 1.71€
2- LA BRIQUE (Öğün arası, kahvaltılık) – 200G / 1.49€
3- CAMEMBERT (Öğün arası, kahvaltılık – Biraz kokuludur.) – 250G / 1.22€
4- EMMENTAL RAPÉ (Yemekleri zenginleştirmek için iyidir.) – 500G / 3.32€
5- MOZARELLA (Kahvaltılık veya yemek arası) – 125G / 0.99€
Tahıllar 🥣
1- FLOCON D’AVOINE (YULAF EZMESI) – CARREFOUR – 500G / 1.16€
2- 4 NOIX COUNTRY CRISP – JORDANS – 550G / 3€
3- MUESLI FRUITS/NOIX – JORDANS – 750G / 3.29€
4- MUESLI AUX FRUITS ET AUX NOIX – JORDANS – 500G / 2.97€
5- MUESLI MYRTILLE & GOJI – QUAKER – 500G / 3.39€
6- MUESLI NOIX DE PÉCAN & NOIX DU BRÉSIL – QUAKER – 500G / 3.39€
7- FIBRA 5 FRUITS SECS – CARREFOUR – 500G / 2.01€
👆🏽 Yukarıda belirttiğim tahılları deneyebilirsiniz. Özellikle QUAKER (5-6) baya iyidir ve hangisini alırsanız alın, 1 numaradaki YULAF EZMESİni birlikte almanızı öneriyorum. Hem besin değeri hem de diğerlerinden tasarruf etmek açısından diğer tahılları 1 numaradaki ile karıştırıp süt ile tüketmenizi tavsiye ederim. Benim genelde sabah kahvaltımı bu şekilde tahıllar oluşturuyordu.
Meyveler 🍌
1- MUZ – 1KG / 1.60€
2- ÇİLEK – 250G / 1.98€
3- YABAN MERSİNİ – 250G / 2.89€
4- AHUDUDU (FRAMBUAZ) – 250G / 2.89€
5- BÖĞÜRTLEN – 125G / 1.59€
💯 Öğününüzü daha da zenginleştirmek isterseniz yukarıdaki meyveleri de tahılınıza ekleyebilir ya da ara öğünlerinizi meyveler aracılığıyla giderebilirsiniz.
İçecekler 🍹
1- JUS D’ORANGE AVEC PULPE SANS SUCRES AJOUTÉS – TROPICANA – 1.5L / 2.82€
2- JUS DE FRUITS ORANGE RAISIN BANANE 100% PUR JUS SANS SUCRES AJOUTÉS TROPICANA – 900ML / 2.60€
3- LAIT DEMI-ECREME – CANDIA – 1L / 0.84€
Böylelikle alışveriş kısmını tamamlamış bulunduk. Sonraki işim ise telefon hattı almaktı…
📶 Telefon Hattı ve İnternet Paketi Temini
Benim bildiğim Fransa’da en azından Rennes’de yaygın olarak kullanılan iki operatör var: Bunlar Free Mobile ve Orange‘dır. Bunları ve bunların dışındaki operatörleri ve tarifeleri görebilmeniz için 👉🏼buraya link bırakıyorum. (Bu sitenin paylaşılma amacı yalnızca Fransa’daki operatör isimleri ve tarifeleri hakkında genel bir farkındalık yaratmaktır.)
Açıkçası telefon hattı alacağım zaman da pek araştırma yapmamıştım. Çevremdekilere en uygun ve yaygın olanının hangisi olduğunu sorduğumda Free Mobile cevabını aldığım için haritadan en yakınını işaretleyip doğrudan ona gittim. Bir an önce hat ve internet edinmeliydim. Çünkü yabancı bir ülkede en büyük yardımcınız internet oluyor. Bilmediğiniz bir dili çevirme, bilmediğiniz alanlarda gezinmek gibi amaçlar için en güvenilir rehber internettir ve işinizi oldukça kolaylaştırır. Google Maps, Google Translate, Google Lens ile birçok çeviri ve konumlama sorunlarınızı giderebilirsiniz. Özellikle Google Maps hangi saatte nereden hangi otobüse binip nerede ineceğinize kadar göstermesi açısından büyük bir nimettir. Şiddetle kullanmanızı öneririm. Bunun sayesinde hiçbir yabancılık çekmeden gittiğim her yeri rahatça dolaşabildim.
✅ Ayrıca Rennes’deki telefon operatörlerini harita üzerinde görmek için 👉🏼buraya tıklayabilirsiniz.
📲 Telefon Hattı ve Operatör Seçimi Yaparken Dikkat Etmeniz Gereken Unsurlar
❗ Bu oldukça önemlidir. Size imzalatacakları sözleşmenin süresine kesinlikle dikkat edin yoksa kullanmadığınız halde haybeye para ödemek zorunda kalabilirsiniz ki ödemediğinizde hukuki süreçleri başlatabilirler. Bu durumla ilgili bir takım sıkıntılar çektim. Birazdan aşağıda anlatacağım. Yani özetle, taahhüt olup olmadığına varsa ne kadar olduğuna kesinlikle dikkat edin ve özellikle üstüne basa basa sorun. Hatta Fransızca bilmiyorsanız Fransızca bilen bir arkadaşınız ile gidip sözleşmeyi inceletmeniz yararlı olacaktır.
❗ Bu genellikle ilk ödemeyi yaptığınız kartın kaydedilmesi ve düzenli olarak aynı karttan çekim yapılması şeklindedir. Eğer aylık olarak manuel ödeme seçeneğiniz varsa onu tercih etmeniz daha iyi olur. Yoksa ödemelerden kurtulmak için kartınızı iptal etmek zorunda kalabilirsiniz.
– Ne kadar internet paketi, konuşma ve sms sunuyorlar, fiyatı nedir ?
❗ Kullananlarda herhangi bir bağlantı, çekmeme sorunu yaşanıyor mu ?
– Mesela ülke değiştirdiğinizde çalışıyor olacak mı ?
❗ Avrupa genelinde geçerliliği olsun ki diğer ülkelerde dolaşırken mağdur olmayın.
– Ben mesela Barcelona’ya gittiğimde sürekli WIFI aramak zorunda kalmıştım. Böyle bir mağduriyet yaşamamak için dikkat edin derim.
Ben bahsettiğim gibi doğrudan gidip Free Mobile ‘dan hattımı aldım. Paket olarak da 80GB – 11.99€ paketini almıştım. İlk ödemede + 10€ sim kartına ödeme yapıyorsunuz. Ödeme yöntemleri otomatik çekim şeklindeydi. Taahhüt konusuna ise hiç dikkat etmemiştim. Sanırım taahhütleri bir yıla kadar ama emin değilim. Sormalısınız ! Eğer sormazsanız ve taahhüt altına girerseniz nasıl bir şeyle karşılaşabileceğiniz konusunda aydınlanmak için kişisel mağduriyetimi aşağıdan okuyabilirsiniz 😁
Free Mobile Abonelik İptali Mağduriyeti
❗ Taahhüt konusunun ehemmiyetini yukarıda bildirdim ve sizleri hat iptali konusunda da uyarmam gereken oldukça önemli bir nokta var. Kesinlikle ama kesinlikle gelmezden hattınızın iptalini gerçekleştirmeyi unutmayın. Eğer Fransızca bilmiyorsanız işiniz çok zor iptal süreci oldukça sancılı. Ben Free Mobile’dan aldığım hattımın ve paketimin iptalini uçağımdan bir gün önceye bırakmıştım, iptal için gittiğimde ise o günün resmi tatil olması dolayısıyla mağazanın kapalı olması durumu ile karşılaştım. Ertesi sabah da uçağım olduğu için iptal edemeden dönüş yapmak zorunda kaldım. Ülkeme döndüğümde ise defalarca internet sitelerinden iptal etmeye çalışsam da internet sitelerinde doğrudan iptal talebi oluşturabileceğiniz bir alan yoktu, online yardım vardı, çat pat Fransızcam ile durumu açıklamaya çalıştım (İngilizce asistanları kesinlikle yok !), anladılar ama oradan çözemeyeceklerini belirli bir numara vererek orayı arayıp oradan çözmem gerektiğini söylediler. Daha sonra yurtdışı paketi yaparak aradığımda dakikalarca beklediğim, tekrar tekrar ulaşmaya çalıştığım aramalarda bir türlü ulaşamadım. Son çare mevcut kartımı iptal ettim. Daha sonra para çekemediler ama halen fatura çıkarmaya devam ettiler, en son ihtar yedim. Bu sefer tekrar telefondan ulaşmaya çalıştığımda sonunda ulaşabildim. Bir şekilde açıkladım durumumu, her türlü kalan ayların faturalarını ödemek zorunda olduğumu söylediler. Bana da artık bu konulardan gına geldiği için ve bir an önce kurtulmak istediğim için ödemeyi yapacağımı söyledim. Ama eğer ödersem hattımın iptalinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğini ve 2022 yılından itibaren ödeme yapmak zorunda kalıp kalmayacağımı defalarca sordum. Hattınız ve paketinizin iptali gerçekleşmiştir, daha fazla fatura almayacaksınız yalnızca kalan faturaları ödemeniz gerekmektedir teyidini aldıktan sonra nihayet ödedim ve kurtuldum. Anlayacağınız haybeye 5-6 ay hiçbir şekilde yararlanmadığım telefon faturasını ödemek zorunda kaldım. Siz böyle bir mağduriyet yaşamamak için taahhüt konusuna ve iptal konusuna dikkat edin !
✅ Bunların dışında, kullanırken nadiren bağlantı kopuklukları dışında Free Mobile’da bir sıkıntı çekmedim.
💳 Ulaşım Maliyetleri ve Abonelik Edinmek
🇫🇷 Fransa’da hemen her bölgede otobüs, metro, bisiklet ve çeşitli ulaşım araçlarından sorumlu belirli bir şirket vardır.
Bu şirketler genelde bu çeşitli ulaşım araçlarının fiyatlandırmalarını ayrı ayrı yapabildikleri gibi farklı paketler altında bütünleşik olarak da size sunabilmekteler.
✅ Rennes’de ise tüm otobüs, metro, bisiklet gibi birçok ulaşım aracından sorumlu tek bir firma vardır, o da STAR‘dır.
Her metronun ve çeşitli otobüs duraklarının çevresinde bilet alabileceğiniz alanları bulup kendinize uygun olan biletleri satın alabilirsiniz.
❗ Fransa’da otobüslere biniş ve inişlerde illa kart basıp basmadığınız kontrol edilmemektedir. Nadiren ekipler tarafından teftiş edilir ve ceza yazılır. Metrolarda ise geçiş alanları genelde kamera ile gözlenmektedir ve bilet olmadan geçiş yapılamamaktadır.
📍 Rennes’deki STAR Ofisi République’ dedir.
Resmin üzerine tıklayarak haritalardaki konumunu açabilirsiniz.
💯 Benim başlarda abonmandan pek haberim olmadığı için gündelik kartlar alıyordum. Daha sonradan öğrenir öğrenmez abonman yaptırdım ve kafam oldukça rahatladı. Ne bitti bitmedi stresini çekiyorsunuz ne de doldurmak ile uğraşıyorsunuz. Size tavsiyem gider gitmez abonman yapmanız olur.
Aşağıda anlık (2022) fiyatlar verilmiştir. Güncel fiyatları görmek için 👉🏼internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
📄 Tarifeler
I. ABONNEMENT 1 OU 12 MOIS : Rennes’de STAR’a bağlı tüm ağlarda alacağınız aylık veya yıllık bazda olan paketin süre sonuna kadar metro ve otobüslerde sınırsız erişim sağlayan abonelik türündeki tarifedir. (Tavsiye edilen)
Yaşlar | Aylık Paketler | Yıllık Paketler |
---|---|---|
12-17 Yaş | 22,30 € | 200,00 € |
18-25 Yaş | 25,20 € | 227,00 € |
27-64 Yaş | 52,95 € | 529,50 € |
65-74 Yaş | 31,55 € | 315,00 € |
75+ Yaş | 30,30 € | 303,00 € |
II. 1 VOYAGE: Tek kullanımlık karttır.
1 VOYAGE | 1,50 € |
III. PASS JOURNÉE: 1, 3 veya 7 günlük farklı paketler şeklinde sunulur. Kullanılmaya başlanılan günün ardından ardışık olarak tüketilen ve gün boyunca otobüs ve metroda sınırsız basım sağlayan tarifedir.
1 Günlük | 4,20 € |
3 Günlük | 11,70 € |
7 Günlük | 18,35 € |
IV. PASS PLURIEL: Pazar veya resmi tatillerde, tek bir biletle 2 ila 5 kişi arasında birkaç kişiyle seyahat etmenizi sağlayan tarifedir. Arkadaşlarla ve aile gezileri ile alışveriş yapmak için uygundur.
PASS PLURIEL | 5,00 € |
🚴🏼♂️ Bisiklet Kiralamak
Bisiklet kiralama için ise ayrı bir işlem ve kayıt açmanız gerekiyor. Bisikletlerin başında bağlı oldukları elektronik ekranlı bir panel bulunuyor. Bu panelden önce ilk kaydınızı oluşturarak referans numaranızı ve şifrenizi alıyorsunuz daha sonra yine bisikleti yerinden alırken ve geri teslim ederken bu referans kodunu ve şifreyi kullanıyorsunuz. Kartınızda 150€ üzeri bir para bulunması gerekiyor, her bisiklet alışınızda bunu depozito olarak kartınızdan çekiyor ve genelde bisikleti geri bıraktığınız günün akşamında depozitoyu geri ödüyor. Saatlik ücreti 1€ şeklinde oluyor ve her sonraki saatte üzerine 0,50€ geliyor. Bisiklet için de çeşitli abonelikler var diye biliyorum. Daha fazla bilgi için sitesini veya ofisi ziyaret edebilirsiniz.
🏫 Okula Uğramak & Öğrenci Kartı Edinmek – ESC Rennes School of Business
Tüm bu işleri hallettikten sonra sonunda okula uğrayıp okulu görebilecek ve öğrenci kartımı edinebilecektim. Okula vardığımda hemen girişteki danışmaya durumu izah edip numaramı söyledim. Böylelikle bana geçici beyaz bir kart tahsis ettiler. Ardından o kart ile içeri girip okulu keşfettim ve eve döndüm. İlerleyen günlerde orijinal kartınızı çıkardıklarında geçici beyaz kartı teslim edip orijinalini teslim alıyorsunuz.
✔ Ayrıca bu kart ile birlikte gelen ISIC ağına bağlı farklı bir kart daha vardır. O da size çeşitli mağazalardan alışveriş yaparken size bir takım indirimler sağlayabilmektedir. Ama bana sorarsınız pek bir yararını görmedim diyebilirim.
✅ Wellcome Team‘den Welcome Pack‘inizi almayı unutmayın. Bu, okulun yeni gelen öğrencilere sunduğu çeşitli ürünlerden oluşan bir pakettir. Bir örneğini yukarıda görebilirsiniz.
RSB Hall
Okuldan Görüntüler 📸
✔ Fransa’da Erasmus yaparken dersler genelde yarı online ve yarı kampüste olacak şekilde hybrid olarak geçiyordu. Sınıftaki öğrenciler A,B,C gibi çeşitli gruplara ayrılmışlardı. Sırası gelenin okula gelip örgün olarak katılmasını, sırası gelmeyenin ise uzaktan online olarak katılmasını sağlayacak şekilde bir sistem kurulmuştu. Genelde öğrencilerin çoğu evden katılmayı tercih ettikleri için sınıflarda pek öğrenci bulunmuyordu. Ben de derslere hep okulda katılmak istediğim için öğretmenlere durumu izah etmiş ve izin almıştım. Böylelikle derslere çoğunlukla kampüste katılabildim. Tabi bazı dersler yalnızca online olabiliyordu, o durumda bir yere kurulup oradan bağlanıyorduk. Dersler de bu şekilde geçti gitti. Sınavlar için ise vize notları genelde ya ders sonlarında yapılan quiz ya da verilen ara ödevlerin sonucuydu. Finallerde ise yalnızca bir iki derste sınav vardı gerisi kapsamlı grup ödevleri ve sunumlar şeklindeydi. 💯
🇫🇷 Fransa’da Banka Hesabı Açmak
Bahsettiğim gibi mevcut kartlarımdan çekim yapılamıyordu, dolayısıyla CROUS yurdunun kirasını henüz ödeyememiştim. Ödeme yapabilmek için Fransa’da bir bankaya başvuru yapıp hesap açmam ve kartımı teslim almam gerekiyordu ki para yükleyip ödeme yapayım. Aslında bu durum olmasa da açacaktım. Çünkü Avrupa genelinde bir hesabım olması, ora ile yapılabilecek muhtemel işlemlerde kolaylık sağlayabilirdi. Ayrıca Avrupa’daki çeşitli hisse senetlerine ve yatırım araçlarına yatırım yapabilmek için de benim için önemliydi.
📄 Kayıt Evrakları ve Kart Teslimi
Fransa’daki yaygın bankaları incelediğimde BNP Paribas’ı yı gördüm, hemen hemen çoğu yerde ATM’lerini bulabiliyordunuz. Bu nedenle BNP Paribas’dan hesap açmaya karar verdim. Hatta Türkiye’den gelmezden BNP Paribas’nın iştiraki olan TEB’den hesap açıp paramın çoğunu oraya transfer etmiştim. Böylelikle BNP Paribas ATM’lerinden komisyonsuz para çekim işlemi yapabiliyordum.
Şubeye gittiğimde ise hesap açarken öğrenci olduğuma dair bir belge istendi, yanımda “kabul mektubu” vardı. Yalnızca bu evrağı ve pasaportun fotokopisini verdim diye hatırlıyorum ama emin değilim. Önemli olan kabul mektubunu ve pasaportu yanınızda götürmeniz. Öğrenci olduğum için herhangi bir ücret alınmadı. Kart ise 3 hafta gibi bir süre sonra elime ulaştı. Posta kutuma bırakmışlardı.
🧗🏼♂️ Yatırım Hesabı Açarken Karşılaşılan Sorun
Hesap açmak için bankaya gittiğimde danışman İngilizce biliyordu, öğrenci olduğumu ödeme yapmak için hesap açmam gerektiğini söylemiş, ayrıca vurgulayarak ve birkaç defa sorarak da yatırım yapıp yapamayacağımı da sormuştum. O zaman hesap açabilir ve yatırım yapabilirsiniz demişti, daha sonrasında hesabı açtığımda ise yatırım arayüzünde işlem yapamadığımı gördüm. Sorduğumda ise yanlış anlamışım kusura bakmayın gibi şeyler söyledi. Yatırım yapabilmeniz için ayrı birkaç evrak imzalamanız gerek ama evraklar Fransızca ve siz Fransızca bilmiyorsunuz bu nedenle riskleri anlayamazsınız ve zarara uğradığınızda dava açıp dili anlamadım diyerek zararınızı bize ödetmeye çalışabilirsiniz bu nedenle size yatırım hesabı açamayız dediler. Ben de yani, bir tane İngilizce kontratınız yok mu dedim, yokmuş.
Çok diretince Paris’teki uluslararası şubelerine gitmemi önerdi, pekâla dedim, çıktım. Paris’teki şubeye gittiğimde orada bile İngilizce bilen birini zar zor buldum. Biliyorlardı ama çat pat, bilen birisi var dediler, o da molada dediler. Bekledim geldiğinde durumu izah ettim, olabildiğince yardımcı oldular ve ilk anlaşmayı imzaladım. Yine Fransızca’ydı, Google Lens’den baka baka halletmiştim. Sıra ikinci anlaşma metnine geldiğinde onu maalesef burada yapamıyoruz, yine Rennes’de imzalamanız gerek dediler, ne yaptıysak da orada çözemedik, iyi dedim en azından ikna edici bir mail atın da döndüğümde sıkıntı çekmeyeyim, tamam dediler ayrıldım. Ardından Rennes’e döndüğümde doğrudan bankanın şubesine uğradım. Durumu izah ettim, kadın inat etti yine de vermedi öyle kaldı işte şimdi görüyorsunuz. İngilizce maalesef Fransa’da bir yere kadar yeterli oluyor, eğer yaşamak düşünülüyorsa kesinlikle Fransızca öğrenilmeli.
Hesap Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
❗ Bu, yukarıda karşılaştığım sorundan da anlaşılacağı üzere hesap açarken, müşteri hizmetlerinde veya herhangi bir sorununuzda her seferinde karşınıza çıkabilir. Olası sorunlardan kaçınmak istiyorsanız, buna dikkat etmekte fayda vardır.
❗ Kart ve hesabın uluslararası kullanılabilmesinin yanı sıra bankanın uluslararası olması da önemlidir. Böylelikle en azından işlerinizi hem İngilizce çözebilir hem de dünyanın her yerinde sıkıntı çekmeden kartınızı ve hesabınızı kullanabilirsiniz.
❗ Bunlar bankadan bankaya değişim gösterebilmektedir. Dikkat edilmesi tavsiye edilir.
❗ Örneğin komisyon ücretleri nedir ?
– Bankanın sunmuş olduğu yatırım platformu ne kadar gelişmiş ve kullanıcı dostu ?
– Banka ne tür yatırım araçlarına erişim sağlıyor ?
🔁 Yurtdışındaki Hesaplarla Para Transferi (SWIFT)
❗ Yurtdışındaki hesaplara bankalar aracılığıyla para göndermek çoğu zaman oldukça sancılı olabiliyor. Özellikle bankalara ait özel SWIFT kodlarını bulmak bu işi oldukça yorucu kılabilmekte. Bunların yanı sıra bankanızın ve gönderim yaptığınız bankanın komisyon olarak ne kadar para çekeceği çoğu zaman tam olarak belli olmayabiliyor. Bu durumlar da bu işlemi gerçekleştirmeyi daha bir sıkıntılı hale sokabiliyor. Ben de böyle bir sorundan muzdaripken Wise Transfer ile karşılaştım. Burada uygun fiyata kambiyo işleminizi (döviz değişimi) gerçekleştirebiliyor, IBAN’ı yazmak ve SWIFT kodu aramakla yorulmadan işleminize devam edebiliyor, düşük komisyon ücretleri ile işleminizi çeşitli hızda gönderim seçenekleri ile tamamlayabiliyorsunuz.
💸 Özetle Avantajlar
- Uygun fiyata kambiyo işleminizi (döviz değişimi)
- SWIFT koduna gerek kalmadan işlem yapabilme olanağı
- Düşük komisyon Ücretleri
- Çeşitli hızda gönderim seçenekleri
✅ Ayrıca 👉🏼 bu bağlantıyı👈🏼kullanarak hesap açarsanız 500 Euro’ya kadar olan transferlerinizde komisyonsuz işlem yapabilirsiniz !
Daha fazla kişiye ulaştır: